FLAVOCON®... dostawca flawonoidów do skóry
20.05.2007 01:53:40
Flawonoidy to substancje pochodzenia roślinnego, należące do polifenoli. Wywierają one pozytywny wpływ na samopoczucie. Wiele z nich jest szeroko stosowanych w medycynie i kosmetyce. Są to nieodłączne składniki żywności roślinnej, konsumowanej każdego dnia.
Działanie flawonoidów polega na zdolności ochrony ciała ludzkiego przed negatywnymi wpływami otoczenia, dzięki własnościom przeciwutleniającym, zdolności wiązania metali ciężkich i wpływowi na przewodzenie impulsów przez komórki. Interakcja pomiędzy flawonoidami a kolagenem jest znana od długiego czasu. Flawonoidy są obiektem zainteresowania ze względu na możliwość tworzenia międzycząsteczkowych połączeń z białkami. Obecnie, kolagenowe żele z dodatkiem flawonoidów są polecane do leczenia ran, tworzenia bio-kompatybilnej materii, w preparatach do pielęgnacji skóry oraz jako „mikropojemniki” dostarczające leki w miejsce ich działania.Poniżej przedstawiamy wyniki badań, przeprowadzonych w Rosyjskiej Akademii Nauk, Instytucie Biofizyki Komórki (Puszkino, Rosja), dotyczących wpływu flawonoidów, takich jak taxifolin, na kolagen i własności keratyny. Do testów został użyty Flavocon®, kompleks bioflawonoidów o zawartości flawonoidów powyżej 98%, z czego ponad 90% stanowi taxifolin (dwuhydrokwercetyna), produkt firmy Bioflavon Ltd (Rosja).
Badania zostały przeprowadzone z użyciem metod mikrokalorymetrii, rozpraszania światła oraz mikroskopii elektronowej.
Stymulacja syntezy kolagenu
Skóra ludzka nieuchronnie podlega widocznym zmianom spowodowanym wiekiem, biochemicznymi i fizjologicznymi procesami, determinowanymi spowolnionym metabolizmem kolagenu. W celu stymulacji syntezy kolagenu, należy aktywować proces metabolizmu.
Wyniki przeprowadzonych badań pokazują, że proces formowania włókien w obecności Flavocon® jest przyspieszony i zaczyna się szybciej niż w roztworze kontrolnym.
Lepsze parametry kolagenu
i keratyny
Na zdjęciu każdego z włókien można zaobserwować poprzeczne bruzdy, oddalone od siebie o 64-67 nm, co jest typowe dla włókien kolagenowych. W obecności Flavocon® ta charakterystyczna budowa jest zachowana, co potwierdza fakt, że Flavocon® nie uszkadza struktury kolagenu. Ponadto, przy większych stężeniach Flavocon® bardziej uwidacznia się obecność bruzd. Efekty te są dowodem na to, że obecność Flavocon® w preparatach do pielęgnacji skóry prowadzi do normalizacji syntezy włókien kolagenowych i poprawia ich strukturę, co z kolei przekłada się na widoczne zmiany skóry, sprawiając, że wygląda ona zdrowiej.
Podobne efekty można zaobserwować w przypadku działania Flavocon® na włókna keratyny - stają się one bardziej zwarte i masywne (zdj. 2.2)
Ochrona włókien kolagenowych
Flavocon® działa ochronnie na włókna kolagenowe, chroniąc przed napromieniowaniem UV
i wzrostem temperatury (eliminując negatywny wpływ temperatury i promieni słonecznych na skórę i włosy).
W wyniku eksperymentów uzyskano termogramy, obrazujące zachowanie kolagenu w obecności Flavocon® .
Wykres 3 pokazuje, że efekt ochronny przed promieniowaniem UV występuje już przy minimalnym stężeniu Flavocon® - 0,001%: krzywa 2 wykazuje nieznaczne pochłanianie przy 38,9°С, które znika, kiedy roztwór kolagenu jest naświetlany promieniami UV bez dodatku Flavocon®. W miarę wzrostu stężenia Flavocon®, wzrasta też efekt ochronny. Maksymalna ilość cząsteczek kolagenu znajduje się w roztworze o 0,01% zawartości Flavocon® (krzywa 4). Dalszy wzrost zawartości Flavocon® powoduje, że cząsteczki kolagenu zamieniają się we włókna, o czym świadczy brak pierwszego i drugiego piku pochłaniania w niskich temperaturach (krzywa 5 i 6). Flavocon® zwiększa więc odporność termiczną kolagenu średnio o 3-5°С.
Własności przeciwzapalne
i regenerujące
Flavocon® jest efektywnym przeciwutleniaczem - jego działanie polega na zdolności do blokowania początkowej fazy reakcji wolnorodnikowego utleniania tłuszczów, która jest warunkowana tworzeniem się aktywnych form tlenu i obecnością katalitycznie aktywnych jonów metali. Flavocon® może być zastosowany jako inhibitor reakcji wolnorodnikowych podczas ostrych stanów zapalnych, na przykład, do leczenia ran. Zastosowanie substancji umożliwia uzyskanie stężenia inhibitora pozwalającego zarówno na zredukowanie produkcji aktywnych form tlenu jak i obniżenie stężenia jonów metali. W efekcie zmniejszony zostaje wpływ aktywacji reakcji wolnorodnikowego utleniania tłuszczów na kolejne etapy gojenia się ran.
Oceniając przeciwzapalne własności Flavocon®, odnotowano, że powstrzymał on proces zapalny w bardzo dużym stopniu. Godzinę po aplikacji stan zapalny zmniejszył się o 19,5%, następnego dnia działanie osiągnęło maksimum, wykazując 50% zmniejszenie, w porównaniu do próbki kontrolnej.
Biorąc pod uwagę jedynie wymienione własności, pokazano, że Flavocon® to bardzo obiecujący, naturalny składnik do tworzenia różnego rodzaju produktów: kosmetycznych, higienicznych i dermatologicznych, wspomagających regenerację skóry. Może on znaleźć zastosowanie w preparatach skierowanych na rynki w rejonach świata o nieprzyjaznym środowisku ekologicznym.
Autor reprezentuje firmę
Comercial Quimica Masso S.A
Oddział w Polsce,
dystrybutora kompleksu
bioflawonoidów Flavocon®.
Najświeższe informacje w kanale RSS (jak używać)
Plastics Review
Luty 2007
Luty 2007
Zawartość numeru:
- Technologie:
- Sympozja:
- Chemia Gospodarcza i Kosmetyki:
- Emulgatory
- FLAVOCON®... dostawca flawonoidów do skóry
- Zarządzanie:
- Rynki Chemii:
Zobacz pozostałe numery Chemical Review »
